Prireditve ob kulturnem prazniku

a

Druženje krajevnih skupnosti Cesta, Vipavski Križ, Lokavec, Dobravije in Skrilje je v soboto preraslo v skupno praznovanje kulturnega: praznika. Proslava z naslovom Rekel sem: napisal bom pesem je prepletla ustvarjalnost vaščanov. LOKAVEC. Zamisel za skupno obe­leženje kulturnega praznika je zrasla iz želje krajanov KS Cesta, da bi stkali tesnejše vezi s sosednjimi vasmi.
Pobuda je najprej zaživela v poho­du Spoznajmo soseda, letos pa so se v KS Cesta, Vipavski Križ, DobravIje, Skrilje in Lokavec odločili tudi za skupno praznovanje.

Kot slavnostna govornica je prisotnim spregovorila Jožica Pizzoni s Ceste in odstrla svoj pogled na kulturo in umetnost rodne Vipavske doline in širše domovine. Sobotno pro­slavo so poimenovali po uvodnem verzu ene od pesmi stomaškega pes­nika, sicer duhovnika Lojzeta Bra­tine, Rekel sem: napisal bom pesem. Prireditev so oblikovali kot preplet ustvarjalnosti prebivalcev omenjenih krajevnih skupnosti. Nastopili so Tamburaški orkester Danica iz Do­bravelj, Fantje s'pod velba, združeni mešani pevski zbor vasi izpod Čavna, otroški zbor in orkester OŠ DobravIje, otroci iz podružničnih šol Lokavec, Vipavski Križ in Skrilje, pritrkovalci iz Lokavca in Zala !er Blaž Drofenik. Med glasbene in dramske prizore so vpletli poezijo Lojzeta Bratine, Ivana Mermolje s Ceste, PavlIne Bizjak iz Velikih Žabelj in Ivane Čermelj iz Plač.
V sklopu prireditve so v prostorih dvorane Edmund Čibej odprli raz­stavo lokavškega slikarja Bojana Ko­vača, v galeriji v Vipavskem Križu pa razstavo fotografij lokavškega foto­grafa Sama Trebižana.       

BPK

Predlani sta se v krajevni skupnosti  Cesta iz želje, da bi stkali tesnejše vezi s sosednimi vasmi, rodila dva projekta: pohod Spoznajmo soseda in nato spontano še želja, da druženje oplemenitijo s prireditvijo ob kulturnem prazniku. Letos so pohodniki spoznavali Lokavec in ob tem se ja kar sama od sebe ponujala misel, da bi Dvorana Edmunda Čibeja v Lokavcu  gostila tudi osrednjo proslavo.  Veseli smo pobude po druženju, prav tako ali pa še bolj pa tudi tega, da se bo nocoj na lokavškem odru predstavila skupna glasbena  in besedna ustvarjalnost otrok in odraslih iz vasi pod Čavnom. Skupaj s stomaškim pesnikom, duhovnikom Lojzetom Bratino, smo si rekli: napišimo pesem – pesem, ki bo mogoče preprosta, vendar iskrena. In bo darilo vsem nam ob prazniku. Za igrane prizore so poskrbeli otroci iz podružničnih osnovnih šol Vipavski Križ in Skrilje ter Lokavec, njihovo igro pa so s svojo glasbo popestrili tudi Blaž in Zala Drofenik iz Plač ter pritrkovalci iz Lokavca, ki vadijo pod budnim očesom Nade Blažko in Beti Babič. Himno in dve otroški pesmi, ki jih je za orkester priredil Miro Paškvan, so nam zapeli in zaigrali otroci iz osnovne šole Dobravlje pod taktirko  Ane Čelik Čibej,iz Dobravelj  pa prihaja tudi Tamburaški orkester Danica s svojim kapelnikom Francem Lebnom. Z nami so bili seveda tudi Fantje s'pod velba, ki so zapeli dve skladbi iz lastnega repertoarja in svoje glasove prispevali tudi v združenem zboru vasi izpod Čavna pod vodstvom Mateje Soban.